DIE MACHEN LANGE BEINE

Tun Sie es den internationalen Modeprofis gleich und verlängern Sie Ihre Beine optisch auf Model-Länge – mit 15 klugen Styling-Tricks

Ngaio Marsh

admin, · Kategorien: Allgemein

Edith Ngaio Marsh (Christchurch, 23 april 1895 – aldaar, 18 februari 1982) was een Nieuw-Zeelandse schrijfster van detectiveboeken en toneeldirectrice.

Haar ouders hielden van literatuur en toneel. Ngaio Marsh studeerde eerst schilderkunst maar sloot zich later als actrice aan bij een reizend toneelgezelschap in Nieuw-Zeeland. Vanaf 1928 verdeelde ze haar leven tussen Engeland en Nieuw-Zeeland, en ging leven van haar boeken.

Ngaio Marsh schreef 32 detectiveromans en 1 bundel korte verhalen, die verschenen tussen 1934 en 1982. Samen met Agatha Christie, Margery Allingham en Dorothy L. Sayers behoorde ze tot de Britse „Queens of Crime“, de schrijfsters van misdaadverhalen die in de jaren 1930 en ’40 het genre domineerden. Hoofdpersonage in al haar detectiveverhalen is hoofdinspecteur Roderick Alleyn van Scotland Yard. De verhalen spelen zich vaak af in kunst- en toneelmiddens, een milieu waarmee Marsh goed vertrouwd was.

In haar geboorteland Nieuw-Zeeland zette Ngaio Marsh zich ook verder in voor het toneel, en produceerde o.a. verschillende Shakespeare-voorstellingen door de Canterbury University College Drama Society.

In 1966 werd zij onderscheiden met de benoeming tot als Dame Commandeur in de Orde van het Britse Rijk en hier in de adelstand verheven. Ze is nooit getrouwd geweest.

In 2018 verscheen postuum Money in the Morgue, een verhaal dat Marsh in Nieuw-Zeeland was begonnen tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar niet had afgewerkt. Daarin gaat inspecteur Alleyn op zoek naar spionnen in Nieuw-Zeeland. Het boek werd voltooid door de in Nieuw-Zeeland geboren Britse schrijfster Stella Duffy.

De meeste detectives van Ngaio Marsh zijn in het Nederlands vertaald en soms in een nieuwe editie van een andere titel voorzien.

Van 1990 tot 1994 werden op de Britse televisie negen afleveringen uitgezonden van „Ngaio Marsh’s Alleyn Mysteries“, een serie gebaseerd op de boeken van Ngaio Marsh. De eerste aflevering was een „kerstspecial“, uitgezonden in december 1990, waarin de rol van inspecteur Alleyn gespeeld werd door Simon Williams. De andere afleveringen werden in 1993 en 1994 uitgezonden, en daarin speelde Patrick Malahide de titelrol. De serie is ook op de Nederlandse televisie uitgezonden.

Lijst van uitgezonden afleveringen:

Puma Fußballschuhe Steckdose | Kelme Outlet

MCM Rucksack | Kelme | maje dresses outlet| maje dresses for sale

kelme paul frank outlet new balance outlet bogner outlet le coq sportif outlet schlanke straffe Beine Overknee-Stiefeln